Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real recupera la caixa de música amb la 'Marxa a la ciutat' del mestre José Goterris que iniciava les emissions de ràdio locals en els 60

dimecres, 20 de desembre de 2023

L'alcalde, Jacinto Heredia i Juanjo Peláez, amb la caixa de música que reprodueix la Marxa de la ciutat del mestre José Goterris

La Marxa a la ciutat, del mestre José Goterris, en una xicoteta caixa de música iniciava, fa més de 60 anys, les emissions locals de Ràdio Joventut a Vila-real. Hui, l'Ajuntament, gràcies a la col·laboració del professor Jacinto Heredia i del director de la banda de la Unió Musical La Lira, Juanjo Peláez, recupera aquell xicotet enginy com a detall protocol·lari especial. Una iniciativa que el consistori pretén ampliar per a oferir també la possibilitat, en un futur, d'adquirir les caixes de música com a record de la ciutat.

"Aquesta caixeta de música és part del nostre patrimoni immaterial, del llegat musical de Goterris i de la prolífica història radiofònica que ha tingut sempre Vila-real", assenyala l'alcalde, José Benlloch, que ha presentat aquest nou detall protocol·lari al costat del professor Heredia i Peláez. Tots dos són els artífexs de la recuperació d'aquest artefacte per a la ciutat, al costat de la locutora de Ràdio Joventut que ha facilitat la caixeta original per a fer possible la seua reproducció i que prefereix mantindre's en l'anonimat. La idea va sorgir de l'historiador Jacinto Heredia, col·laborador també en Ràdio Joventut, qui, en contacte amb la locutora que estava en possessió de la caixa original -que va conservar després de la integració de Ràdio Joventut en RNE i el desmantellament de l'emissora que se situava a la Casa dels Mundina-, va concebre la possibilitat de reproduir-la i va iniciar els contactes per a fer possible la producció de la caixa. Entre ells, al director de la banda de La Lira, qui ha fet possible la partitura de la Marxa a la ciutat per a un sol instrument. Una empresa especialitzada d'Alemanya s'ha encarregat de produir ad hoc el mecanisme que fa possible que, en obrir la xicoteta caixa de fusta amb l'escut oficial de l'Ajuntament de Vila-real, sone la marxa que el mestre Goterris va dedicar a la seua ciutat, Vila-real.

"És un detall molt emotiu per la història que s'amaga darrere d'ell, per la dedicació i l'afecte que tant Jacinto Heredia com Juanjo Peláez han posat per a fer possible la seua recuperació i pel que representa la Marxa a la ciutat per als vila-realencs i vila-realenques, explica l'alcalde, qui ha agraït personalment el minuciós treball de tots dos. De moment, s'ha fet una edició limitada de les caixes de música amb la intenció de servir de detall protocol·lari de la institució municipal, encara que Benlloch es planteja també sol·licitar noves edicions i fixar un preu públic que permeta la seua adquisició com a record turístic. "Ja li vam enviar un dels primers prototips de la caixa de música al rei Felip VI en la visita que va fer a Porcelanosa, detall que ens va agrair i li va semblar molt simpàtic", agrega l'alcalde.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es