Inici

Vila-real obri l'any del 750é aniversari amb els actes institucionals d'homenatge a la Carta Pobla i el rei Jaume I

dimarts, 6 de febrer de 2024

Programació d'actes institucionals per a commemorar la fundació de Vila-real

L'Ajuntament de Vila-real ultima la preparació dels actes institucionals amb els quals cada mes de febrer la ciutat recorda la seua fundació i que enguany cobren especial rellevància perquè es commemora el 750é aniversari de la concessió de la Carta Pobla per part del rei Jaume I. Així, la commemoració oficial en record del 20 de febrer de 1274 marcarà l'inici de tot un any d'activitats que giraran entorn de la història, la cultura i la identitat vila-realenques. Com és habitual, aquests actes oficials se celebraran el diumenge més pròxim a la data fundacional, de manera que serà el pròxim 18 de febrer quan la ciutat reta homenatge al rei fundador així com a les persones i institucions que han destacat per la seua aportació en àmbits com la cultura, l'economia o la tradició, amb el lliurament dels Premis 20 de Febrer.

Els actes institucionals, que estaran presidits per l'alcalde, José Benlloch, acompanyat pels membres de la corporació municipal i reina i dames, arrancaran amb l'homenatge a Jaume I, al jardí que porta el seu nom, davant l'escultura obra del Fill Predilecte Vicente Llorens Poy. En el 750é aniversari de la concessió de la Carta Pobla que va marcar el naixement de la ciutat, l'historiador Jacinto Heredia Robres serà l'encarregat de donar lectura al text fundacional. Jacinto Heredia és doctor en Història de l'Art per la Universitat Jaume I i destacat intel·lectual i humanista. Ha sigut catedràtic de Llengua i Literatura Espanyoles a l'IES Francesc Tàrrega de Vila-real, des de 1978 fins a la seua jubilació el 2008. En la seua trajectòria, ha sigut reconegut també pel seu compromís amb l'educació, la cultura, la història i la literatura, i és autor de més d'una quinzena d'obres literàries. A més, és l'autor de la traducció del llatí al valencià del text de la Carta Pobla que es llig tradicionalment en aquest acte.

L'acte oficial de lectura de la Carta Pobla i homenatge i ofrena al fundador estarà conduït a més pel veterà periodista Xavier Manzanet Moner, Premi 20 de Febrer el 2008, i reconegut per la seua llarga trajectòria professional en l'emissora de ràdio Cope Castelló i el periòdic Levante.

A més, aquest acte comptarà amb la participació d'entitats ciutadanes, la Unió Musical La Lira, el Grup de Dolçainers i Tabaleters El Trull, la Colla Gegantera de Vila-real i el Grup de Danses El Raval. Com a convidats, en aquesta ocasió participaran els membres de la Colla Gegantera de l'Alcora.

Després de l'homenatge i ofrena, les autoritats es desplaçaran fins a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner on s'entregaran els Premis 20 de Febrer, que l'any del 750é aniversari han recaigut en: Calzados Prieto, comerç veterà del municipi fundat el 1966 per José Prieto i Maruja Ballester; el president de la Comunitat de Regants de Vila-real i president de la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana, Pascual Broch Reverter; l'historiador i investigador sobre la història, la tradició i la cultura locals Antoni Pitarch Font; l'Agrupació de Penyes del Villarreal CF, fundada el 1998 i que reuneix un total de 33 agrupacions d'aficionats del club; l'Acadèmia Almi, dirigida per Manuel Canseco Caballero, per ser un centre formatiu de referència per a moltes generacions de vila-realencs, i l'empresària Carmen García Bartoll, fundadora de Grúas Tomás.

L'Auditori serà escenari aquest mateix dia de l'homenatge a la reina de les festes de 2023, Gracia Gumbau, i la seua cort d'honor, un acte que està previst a les 18.30 hores.

D'altra banda, com a avantsala dels actes institucionals, aquest divendres l'Auditori acollirà el lliurament dels Premis Poble a la Junta Central de Setmana Santa, la Fundació José Soriano Ramos i l'actor Sergio Caballero. Per part seua, l'Associació Cultural Socarrats, que enguany celebra el seu 30é aniversari, atorgarà aquest dissabte el Premi Socarrat Major 2024 a la filòloga Rosanna Cantavella.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es