Inici -> Àrees -> Medi ambient -> Notícies Medi Ambient

Alliberen una llúdria a la desembocadura del riu Millars amb la col·laboració del Centre de Recuperació de Fauna de El Saler

divendres, 23 de febrer de 2024

Alliberament de llúdria en el Millars

Un exemplar de llúdria (Lutra lutra) ha sigut alliberat en les aigües del riu Millars aquest migdia després del seu albirament i captura posterior en una cafeteria del Port de Sagunt. A l'altura del Pantanet de Santa Quitèria s'ha dut a terme una operació en la qual ha primat el benestar i l'evolució favorable del mamífer aquàtic així com la seua correcta adaptació a un hàbitat que li serà favorable. L'actuació s'ha dut a terme a través de la coordinació entre el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, gestionat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora i Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana; i el Centre de Recuperació de Fauna La Granja de El Saler, depenent de la Direcció General de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

La llúdria va aparéixer en una cafeteria del Port de Sagunt a principis de setmana i, posteriorment, fou recollida pel personal del Centre de Recuperació de Fauna La Granja de El Saler. En el centre van sotmetre a exàmens científics el mascle jove de 7 quilos sense senyals ni símptomes que feren perillar la seua integritat. Els tècnics presents tant del Consorci del riu Millars com de Conselleria de Medi Ambient i de La Granja de El Saler han apuntat que s'ha triat la desembocadura del Millars en tractar-se d'un espai protegit i gestionat, que disposa d'un servei de guarderia rural que realitza un seguiment exhaustiu de la població de llúdria de manera regular i constant. D'aquesta manera es reforçarà la presència del mustèlid en el paisatge protegit, on ja s'ha assentat.

La zona del riu Millars triada per a l'operació s'ha considerat òptima a causa de l'existència de profunditat d'aigües i l'abundant vegetació de ribera que ha afavorit la ràpida escapada i cerca d'amagatall del mamífer. Els tècnics de La Granja de El Saler han obert la gàbia on descansava la llúdria amb la presència de Maria Tormo, alcaldessa d'Almassora i representant del Consorci del riu Millars, i participació de més tècnics professionals de la Conselleria de Medi Ambient, del Consorci del riu Millars i d'altres entitats que treballen dia a dia per a millorar la biodiversitat de l'espai natural. Durant la jornada s'ha respectat un minut de silenci en record de les víctimes per l'incendi de València.

Els primers rastres de llúdria van aparéixer a la desembocadura del riu Millars el mes de maig de l'any 2015. Des d'aleshores el Servei de Guarderia Rural del Consorci del riu Millars realitza un seguiment actiu d'aquesta espècie afortunadament cada vegada més habitual en els trams baixos dels rius valencians. Des d'aleshores, s'han notificat observacions d'aquests exemplars que demostren la creixent qualitat de les aigües del Millars i de la biodiversitat en la desembocadura del riu.

Galeria multimèdia

Imatges

Alliberament de llúdria en el Millars_3 Alliberament de llúdria en el Millars_2 Alliberament de llúdria en el Millars_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es