Inici -> Vila-real

Fira Destaca complirà 10 anys al novembre amb una edició especial que abordarà el paper dels ajuntaments en la innovació

dijous, 29 de febrer de 2024

Presentació de Destaca 2024 a Cevisama_1

La Fira Destaca, la primera fira de transferència tecnològica de la Comunitat, compleix 10 anys i ho celebrarà amb una edició especial, que prioritzarà la reflexió i el debat al voltant del balanç d'aquesta última dècada i el paper de les administracions locals en la innovació. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, el vicerector d'Innovació de la Universitat Jaume I, David Cabedo, i el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, han presentat aquest matí en Cevisama la Fira Destaca 2024, que se celebrarà a Vila-real del 6 al 8 de novembre i que tindrà com una de les seues principals novetats la participació dels municipis que formen part de la xarxa Innpulso de Ciutats de la Ciència i la Innovació; distinció que Vila-real va obtenir de manera pionera a la província l'any 2011 i que està en el germen de l'aposta per la innovació que va portar al naixement de Destaca.

"Fira Destaca és una de les iniciatives de la qual més orgullosos ens sentim a Vila-real. Una marca per a la nostra ciutat, que, fa ja 10 anys, va ser el fruit d'un treball que vam començar des de 2011", ha valorat Benlloch, que destaca com a "element d'èxit més important" el de "deixar de col·laborar per a treballar junts amb la Universitat Jaume I". "Aquesta fira, per tant, és el resultat d'un treball de molts anys. Una dècada de trajectòria que ha suposat un abans i un després d'oportunitats". "Especialment, la fortalesa de la nostra fira és la capacitat d'ajuntar els quatre pilars que fan possible la innovació: l'Administració pública, el sector privat, el món acadèmic i les associacions", argumenta l'alcalde, que ha destacat també la capacitat de Destaca de generar sinergies amb el territori, amb l'esdeveniment satèl·lit Destaca en Ruta, que fins ara ha portat el model de Destaca a Vinaròs, la Vall d'Uixó, Orpesa i l'Alcora.

"Enguany, farem una edició especial amb molta reflexió i balanç del que han suposat aquests 10 anys per a Vila real i per al nostre ecosistema innovador", avança Benlloch. Amb aquest objectiu, es convidarà a participar-hi tots els municipis que formen part de la xarxa Innpulso de Ciutats de la Ciència i la Innovació. "Convidarem els municipis a fer una reflexió, un debat, en la nostra Fira Destaca, sobre el paper dels ajuntament en la innovació. Ara que pareix que tots parlem d'innovació als ajuntaments, la realitat és que la innovació encara no forma part, amb la legislació en la mà, de les nostres competències exclusives. Si parlem el mateix idioma que les nostres empreses, que els nostres emprenedors, que els nostres estudiants, els nostres becaris, que la nostra universitat, evidentment, aconseguirem més sinergies", argumenta l'alcalde, que recorda que els municipis integrants de la xarxa estatal han passat dels 47 de 2011 als 90 actuals.

A més d'aquesta vessant de debat, Fira Destaca 2024 mantindrà l'aposta pels nous usos de la ceràmica i la divulgació científica, amb l'objectiu d'afavorir les vocacions científiques. L'impuls de les empreses emergents o start-ups i de les spin-ups i el seu finançament seran altres àmbits de la pròxima edició de la Fira Destaca. 

Per la seua part, Juan Carda ha reiterat la necessitat de potenciar la transferència científica des de la universitat i els centres d'investigació a les empreses per tal d'afavorir el desenvolupament econòmic i social, de manera especial en el sector ceràmic. A més, ha subratllat també les oportunitats que brindarà Destaca per a acostar els inversors a aquest àmbit ja que, tal com ha dit, "no hi ha millor inversió que la que es fa en ciència i innovació".

El vicerector David Cabedo ha remarcat el suport de la Universitat Jaume I a aquest certamen de transferència científica i tecnològica com un espai "d'oportunitats per a trobar noves solucions de cara al futur". Finalment, el diputat provincial de Promoció Ceràmica i Econòmica, Vicente Pallarés, també ha reiterat el suport de la institució provincial a Fira Destaca.

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació de Destaca 2024 a Cevisama_2 Presentació de Destaca 2024 a Cevisama
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es