Inici -> Àrees

Vila-real commemorarà el Dia de l'Autisme amb manifest, contacontes i una festa de la diversitat al Termet

dimecres, 20 de març de 2024

Presentació de VILATEA_2

El 2 d'abril es commemora el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, marc triat per un grup de mares i pares de Vila-real amb xiquets d'espectre autista per a donar a conéixer VILATEA, la primera associació d'autisme de Vila-real. El regidor de Serveis Socials, Toni Marín, ha acompanyat la presidenta de l'entitat, Celia González, en la presentació del col·lectiu i de les activitats que, de la mà de l'Ajuntament, s'estan preparant per a commemorar el Dia Mundial de l'Autisme. Una commemoració que comptarà, entre altres activitats, amb una festa de la diversitat, en la vesprada del 6 d'abril al Termet.

"Avui presentem una nova associació que ve a reforçar aquesta Vila-real inclusiva en la qual estem treballant des de l'Ajuntament. Una nova entitat que representa una part important de vila-realencs i que ens ajudarà a fer més visibles les persones amb TEA", destaca Marín, a qui la presidenta de VILATEA ha volgut agrair especialment la seua "empatia i col·laboració" amb l'associació. Un agraïment que VILATEA fa extensiu també a tota la corporació i en particular a les regidores d'Educació, Anna Vicens, i de Participació Ciutadana, Miriam Caravaca.

"VILATEA som una associació formada per famílies amb xiquets amb TEA i les activitats que estem preparant amb motiu del Dia Internacional de Conscienciació sobre l'Autisme estan relacionades amb els objectius que perseguim: visibilitzar l'autisme i acostar el TEA a la societat, defensar els drets de les persones autistes i les seues famílies, i promoure la seua participació activa en la societat", detalla González. Per a això, la Setmana per a la visibilització de l'autisme arrancarà el dia 2 d'abril a les 12.00 hores, amb la lectura del manifest, aprovat per la corporació municipal per unanimitat. A la vesprada, el programa se centrarà a acostar l'autisme a la ciutadania, amb una xarrada de la tècnica en Atenció Precoç del CDIAT Maria de Luna Raquel Montañés (a les 17.30 h a la BUC) i un contacontes de Rosabel Canós, adreçat als més xicotets (a les 17.30 h a la Biblioteca Infantil). "Creiem que és important que els més menuts es consciencien sobre la diversitat i el respecte, perquè ells seran la societat del futur", valora la presidenta, que avança que el 3 d'abril hi haurà una taula informativa de matí a la plaça de la Vila.

Però on se centren bona part dels esforços per a la commemoració del Dia de l'Autisme és en la Festa de la Diversitat, que l'Ajuntament i VILATEA organitzen per al dissabte 6 d'abril, a partir de les 16.30 h, a la plaça del Pastoret (Termet de la Mare de Déu de Gràcia). "Serà una jornada de convivència, per a celebrar en família, en la qual comptarem amb jocs adaptats sensorialment, un taller d'art i actuacions musicals sense excés d'estímuls. Una jornada oberta a tothom, en un ambient tranquil en el qual qualsevol xiquet o xiqueta autista puga trobar el seu lloc", detalla González. Per a això, la Festa de la Diversitat, per a la qual s'ha comptat amb la col·laboració de comerços locals que facilitaran materials o un xicotet berenar, es distribuirà en diferents zones (jocs, tallers sensorials, zona de la calma, taula informativa...). Activitats que demostren que, "amb xicotetes adaptacions, les persones autistes poden ser també part activa de la nostra societat", agrega González.

No és la primera iniciativa que emprén l'Ajuntament per a facilitar aquestes "xicotetes adaptacions" i afavorir la participació dels xiquets autistes a Vila-real. En aquest sentit, Marín recorda que, el passat Nadal, i amb la col·laboració de Joventut Antoniana, la Cavalcada de Reis va reservar un tram amb reducció d'estímuls, a més de l'emissió, a través de la Regidoria d'Educació, de targetes d'accés preferent a les activitats infantils per a evitar les cues als xiquets i xiquetes amb neurodiversitat, i horaris sense estímuls en la fira d'atraccions. "Amb el naixement de VILATEA, la Vila-real inclusiva està ara més completa", conclou Marín.

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació de VILATEA Presentació de VILATEA_1 Programació del Dia de l'Autisme
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es