Inici -> Àrees

Vila-real elabora el primer Pla municipal de colònies felines per a garantir el benestar animal, la convivència i la salubritat

diumenge, 24 de març de 2024

La regidora de Benestar Animal, Ana Torres, porta demà al Ple l'aprovació del primer Pla municipal ètic de control i gestió de colònies felines urbanes de Vila-real, un document que persegueix assegurar el màxim benestar i protecció als animals i afavorir la conscienciació i la responsabilitat ciutadana per a garantir la convivència i la prevenció de problemes de salut pública. El Pla regula, per primera vegada a Vila-real, la creació de colònies felines i estableix les condicions per a la seua correcta gestió, en àmbits com la seua ubicació o l'alimentació dels animals. El document, redactat en compliment de la Llei 2/2023, de 13 de març, de benestar animal, inclou un protocol de resolució de conflictes.

"Amb aquest Pla de control ètic de les colònies felines pretenem donar resposta a tres grans qüestions. La primera és la salut i benestar dels gats comunitaris, per a garantir-ne la cura i el control amb criteris ètics -a través de programes CER de captura, esterilització i retorn-. També abordem els conflictes veïnals per les molèsties de gats no esterilitzats, els marcatges i les invasions de les seues propietats. I, finalment, tractem de donar resposta als problemes d'insalubritat pública que poden donar-se per la mala praxi en l'alimentació i cura dels gats o la gestió nul·la sobre aquest tema", detalla Torres. Per a aconseguir-ho, el Pla de colònies felines estableix l'obligatorietat de registrar-se com a persona voluntària/alimentadora i de seguir un registre d'alimentació de cada nucli de gats comunitaris. Una alimentació que haurà de ser sempre amb productes secs per a evitar problemes de salubritat -a excepció dels moments de captura per a esterilització o qualsevol altra intervenció amb els animals-, de 18.00 a 8.00 hores i als punts específicament habilitats per a això. També s'estableix l'obligatorietat de mantenir netes les colònies i participar en formacions especialitzades que acrediten les persones voluntàries com a alimentadores. Aquesta acreditació podrà ser requerida per la Policia Local i, sense aquesta, podran ser objecte de denúncia.

Unes altres de les qüestions que estableix el Pla són els requisits i procediments per a autoritzar una colònia, que haurà de comptar sempre amb una persona responsable o la prohibició de situar-les en llocs com ara centres educatius o sanitaris. Serà responsabilitat de l'Ajuntament l'elaboració d'un registre i mapatge de les colònies existents, la inspecció dels nuclis o la formació del voluntariat i la seua acreditació, entre altres qüestions.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es