Inici -> Àrees

Apareix una llúdria morta al Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars

dijous, 28 de març de 2024

Llúdria morta al Millars

El Servei de Guarderia Rural i un tècnic del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, han confirmat la mort d'una llúdria en la carretera que travessa la confluència de la rambla de la Viuda amb el riu Millars. La Policia Local d'Almassora va avisar el Consorci del riu Millars de la presència d'un animal amb signes clars d'atropellament al marge esquerre del riu, justament al costat de la ruta verda. Les primeres anàlisis han confirmat que es tracta d'un mascle que pesa quasi 5 quilos i mig i amb la dentadura en bon estat de conservació. El Consorci del riu Millars, seguint el protocol amb la fauna protegida, es va posar en contacte amb l'agent mediambiental de la zona, que va recollir l'animal per a fer-lo arribar al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler (València) per a fer-li l'autòpsia corresponent. Les anàlisis que facen els veterinaris del centre donaran més pistes sobre la llúdria atropellada.

La llúdria va ser atropellada en la carretera que connecta el polígon Ramonet d'Almassora amb el paratge de Santa Quitèria. Malauradament, l'animal va aparéixer al costat d'un dels senyals que indiquen la presència de llúdries en la zona. Recordem que el passat mes de novembre de 2023 el Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va instal·lar 13 senyals de trànsit reflectants per a indicar la presència de les llúdries des de la confluència de la rambla de la Viuda fins a les Goles del Millars al terme municipal de Borriana. Justament l'objectiu d'aquesta acció va ser prevenir l'atropellament d'aquest mamífer i mantenir en tot moment la seguretat dels conductors que transiten per la zona. Les llúdries són animals crepusculars nocturns que s'activen i busquen menjar a partir de la posta de sol. El seu patró de comportament provoca l'entrada i eixida freqüent dels marges del riu a la recerca de menjar. En aquest sentit, els vials i camins rurals propers a la llera del riu són transitats sovint per vehicles de motor que es converteixen en un perill per als mamífers aquàtics.

El 2021 el servei de neteja de l'Ajuntament d'Almassora va trobar una llúdria atropellada a uns 500 metres del llit del riu Millars, concretament en el camí de la Mar, CV1840. Malauradament, es tractava d'una femella adulta en perfecte estat de salut, però que va acabar atropellada durant la nit per un automòbil. Des que la guarderia del Consorci del riu Millars va descobrir la seua presència a la desembocadura l'any 2015, la llúdria s'ha convertit en espècie habitual en els registres de fauna que realitza el Servei de Guarderia Rural, dins del seu pla de seguiment de fauna als catorze quilòmetres de riu que formen el paisatge protegit. De fet, l'octubre de 2020 van aconseguir obtenir imatges de dos exemplars junts, per la qual cosa es va estudiar la hipòtesi que es poguera tractar d'una parella.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es