Inici -> └rees -> Sanitat -> DrogodependŔncies

Vila-real opta al Concurs CerÓmic de Regeneraciˇ Urbana (CRU) de la Diputaciˇ amb la reforma de la plaša d'Aliaga

diumenge, 7 d'abril de 2024

Plaša Aliaga

L'Ajuntament de Vila-real optarÓ a la convocat˛ria de 2024 del Concurs CerÓmic de Regeneraciˇ Urbana (CRU) amb el projecte per a la rehabilitaciˇ i reforma de la plaša d'Aliaga amb la finalitat de reordenar aquest espai p˙blic per a ampliar la superfÝcie per als vianants i facilitar-ne l'˙s com a espai de reuniˇ i convivŔncia. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha donat a conÚixer que Vila-real presentarÓ la seua proposta per a optar a aquest concurs, que persegueix promoure l'˙s de la cerÓmica per a la regeneraciˇ d'espais urbans. El Departament de Territori ha elaborat una "mem˛ria interessant que se centra en la millora i ampliaciˇ de la plaša d'Aliaga amb l'objectiu de convertir aquest espai en una vertadera Ógora, per a crear una superfÝcie per als vianants continuada i renovar l'equipament i el mobiliari urbÓ actuals". Per aix˛, l'edil confia que la Diputaciˇ trie la proposta de Vila-real "i puguem fer realitat una intervenciˇ urbana que millorarÓ la qualitat de vida al barri de l'Hospital".

AixÝ mateix, de manera paralĚlela, el consistori treballa en el projecte per a la restauraciˇ de la creu de terme que dona nom a la plaša i que serÓ objecte de rehabilitaciˇ com a part del Pla de millora de l'art urbÓ que impulsa l'equip de govern i que enguany contempla diferents projectes en el marc de la celebraciˇ del 750Ú Aniversari de la Fundaciˇ de la ciutat.

La mem˛ria que l'Ajuntament de Vila-real elevarÓ a la Diputaciˇ de Castellˇ per a participar en el CRU constata la problemÓtica actual de la plaša per la disgregaciˇ de les Órees per als vianants. La plaša d'Aliaga estÓ situada al barri de l'Hospital, en la confluŔncia de diferents carrers. "El resultat de la urbanitzaciˇ actual Ús un espai fraccionat per un viari de trÓnsit rodat en forma de Y, que dificulta la percepciˇ de la plaša com un espai unitari, espai que hauria de tenir una major superfÝcie per als vianants per a fomentar la relaciˇ entre persones", assenyala el projecte. Amb la regeneraciˇ de l'espai es crearÓ "una superfÝcie per als vianants contÝnua d'aproximadament 1.000 metres quadrats, en contraposiciˇ a la segregaciˇ dels espais per als vianants actuals, racionalitzant el trÓnsit rodat i potenciant la mobilitat per als vianants". A mÚs, grÓcies a aquesta actuaciˇ, "s'ordenaran les places de pÓrquing, es milloraran i augmentaran els accessos per als vianants als espais afectats". De fet, el regidor de Territori apunta que, seguint la lÝnia del pla de millora i ampliaciˇ d'aparcaments, el Departament de Mobilitat treballa tambÚ en la reordenaciˇ de la zona d'estacionament del carrer de l'Hospital per a habilitar aparcament en espiga o bateria invertida, "la qual cosa contribuirÓ a augmentar les places disponibles en aquest entorn".

D'altra banda, Obiol recorda que la singularitat de la plaša d'Aliaga radica en el fet que, en el seu moment, era l'accÚs a la ciutat des de ValŔncia, per la qual cosa encara es conserva la creu de terme que dona nom a la plaša. La primera notÝcia d'aquesta creu data de 1433 per˛ el monument actual no Ús l'original, ja que ha sigut objecte de diferents reconstruccions al llarg dels segles. L'˙ltima, desprÚs de la Guerra Civil, quan va ser destru´da per complet. La creu actual Ús de ferro forjat sobre una base de pedra i la seua denominaciˇ com a creu d'Aliaga alĚludeix, pel que sembla, al nom d'un propietari que posse´a terrenys en la zona. L'Ajuntament treballa en el projecte per a la seua restauraciˇ com a part del Pla de millora de l'art urbÓ, que ha permÚs actuar ja en altres elements del patrimoni local com l'escultura de l'Óngel que presideix l'accÚs a la urbanitzaciˇ de Los ┴ngeles; l'escultura de Marcelo DÝaz al jardÝ del carrer de l'Encarnaciˇ o la restauraciˇ del vagˇ de la Panderola.

Obiol recorda que enguany, a mÚs, amb motiu del 750Ú Aniversari de la Fundaciˇ de la ciutat, l'equip de govern tambÚ ha perfilat una intervenciˇ rellevant en valor de la torre Motxa.

Plaša Major s/n. 12540 Vila-real (Castellˇ)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposiciˇ de notificacions: notificaciones@vila-real.es