Inici -> Vila-real

L'última llúdria atropellada al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars no correspon amb el mateix exemplar que es va alliberar el passat febrer al pantanet

divendres, 5 d'abril de 2024

Llúdria atropellada

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ha rebut un informe adreçat per la Conselleria de Medi Ambient en el qual es confirma que la llúdria (Lutra lutra) trobada morta el passat 20 de març al camí local al costat del paratge fluvial protegit no és el mateix exemplar que es va alliberar el mes de febrer. El passat 20 març la Policia Local d'Almassora informava el Consorci del riu Millars de la presència d'un animal atropellat en la carretera local que uneix el polígon Ramonet amb Santa Quitèria. L'atropellament es va produir en una carretera molt transitada, on el novembre de 2023 es van instal·lar senyals de trànsit per a advertir de la presència de llúdries i del perill d'atropellament. El Servei de Guarderia Rural, després d'examinar l'animal i realitzar-ne fotografies, va constatar que es tractava d'un mascle jove de llúdria. El mateix matí el personal del Consorci va entregar el cadàver a l'agent mediambiental de la zona. L'endemà la llúdria morta va ingressar en el Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler. El primer examen va determinar que es tractava d'un mascle jove que pesava 5 quilos i mig. Durant una exploració més detallada es va determinar que la llúdria atropellada era un exemplar diferent del que es va alliberar el passat 23 de febrer al pantanet de Santa Quitèria, aproximadament a 1 quilòmetre del lloc de l'animal atropellat. Uns dies més tard, els veterinaris li van fer l'autòpsia i van poder determinar amb claredat que l'animal havia sigut atropellat per les lesions d'escalfament internes que presentava.

El passat 23 de febrer es va alliberar un exemplar de llúdria en el pantanet de Santa Quitèria. L'animal havia aparegut en una cafeteria del Port de Sagunt, molt prop de la desembocadura del riu Palància. L'alliberament es va dur a terme a través de la coordinació entre el Consorci del riu Millars i la Direcció General de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. Es tractava d'un mascle jove de 7 quilos de pes sense senyals ni símptomes que en feren perillar la integritat. La Conselleria de Medi Ambient va triar la desembocadura del Millars en tractar-se d'un espai protegit i gestionat, que disposa d'un servei de guarderia rural que realitza un seguiment exhaustiu de la població de llúdria de manera regular i constant.

El 2021 el servei de neteja de l'Ajuntament d'Almassora va trobar una llúdria atropellada a uns 500 metres del llit del riu Millars, concretament al camí de la Mar, CV1840. Malauradament, es tractava d'una femella adulta en perfecte estat de salut, però que va acabar atropellada durant la nit per un automòbil. Des que la guarderia del Consorci del riu Millars va descobrir la seua presència a la desembocadura l'any 2015, la llúdria s'ha convertit en espècie habitual als registres de fauna que duu a terme el Servei de Guarderia Rural, dins del seu pla de seguiment de fauna als catorze quilòmetres de riu que formen el paisatge protegit. De fet, l'octubre de 2020 van aconseguir obtenir imatges de dos exemplars junts, per la qual cosa es va estudiar la hipòtesi que es poguera tractar d'una parella. El Consorci del riu Millars demana prudència i reduir la velocitat als conductors que transiten pels vials adjacents al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars per a evitar accidents i l'atropellament tant de llúdries com d'altre tipus de fauna que habita al paratge fluvial.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es