Inici -> Àrees -> Comunicació -> Sala de premsa

Vila-real avança en la seua estratègia contra el canvi climàtic amb un mapa solar interactiu a la disposició de la ciutadania

dimarts, 30 d'abril de 2024

Presentació del mapa solar de Vila-real

Si tots els edificis i immobles de Vila-real optaren per l'energia solar fotovoltaica, la ciutat podria albergar fins a 443.466 panells solars amb els quals subministrar el 80,2 % de les necessitats energètiques del municipi. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi de la potència fotovoltaica de Vila-real impulsat per l'Ajuntament, a través de l'empresa ImpactE i finançat amb subvencions autonòmiques. L'alcalde, José Benlloch, acompanyat del regidor de Serveis Públics i Medi Ambient, Xus Madrigal, i el CEO d'ImpactE, Ximo Masip, han presentat aquest matí els resultats del diagnòstic, que inclou, a més, un mapa interactiu per a consultar les dades de potència corresponents a cada immoble. 

Aquest estudi de potencial indica que l'estalvi màxim que s'aconseguiria amb energia fotovoltaica comptant amb totes les cobertes de Vila-real seria de 47,5 milions d'euros anuals, de manera que s'evitaria l'emissió a l'atmosfera de 40.907 tones de diòxid de carboni. La potència instal·lable permet a més conéixer els estalvis mitjans en la factura elèctrica, que ascendeixen a 262 € a l'any per habitatge, 459 € a l'any per comerç i 51.803 € a l'any per indústria. Amb aquesta potència el municipi podria generar com a màxim el 80,2 % de les necessitats energètiques anuals del municipi.

Tota aquesta informació es posa a la disposició de la ciutadania a través d'un mapa solar interactiu, que permetrà a cada veí conéixer el potencial màxim i l'òptim segons consum del seu edifici. El mapa també indica el nombre òptim de panells a instal·lar i impactes econòmics i ambientals com el cost aproximat de la inversió, la rendibilitat, l'estalvi anual i les emissions equivalents estalviades.

"Presentem hui aquesta eina tecnològica però això no vol dir que comencem ara en la nostra estratègia de lluita contra el canvi climàtic. De fet, aquest estudi s'incardina perfectament amb els compromisos aprovats amb un consens social i polític històric en l'Agenda Urbana de Vila-real", incideix Benlloch. En aquesta línia, l'alcalde recorda algunes de les accions implementades en aquesta línia en els últims 10 anys, com l'electrificació de la flota de vehicles de Serveis Públics, que ha passat del 14 % de 2014 al 100 % actual, o la substitució progressiva de fanals per led, que arriba ja al 30 % de lluminàries de la ciutat. En l'apartat d'energies netes, les instal·lacions solars han arribat ja a 11 centres escolars, a més dels projectes en licitació que, amb un import de 350.000 euros, permetran subministrar energia elèctrica a 17 edificis municipals a partir dels panells que s'instal·laran als pavellons Melilla i Bancaixa i Serveis Públics Vila-real, a més del col·legi Carlos Sarthou, tots ells amb finançament de l'Ivace. "A més, l'any passat vam ser pioners en l'aprovació de bonificacions fiscals als habitatges que instal·len plaques solars en les seues cobertes", recorda l'alcalde.

L'estudi analitza també els consums dels edificis municipals amb l'objectiu d'elaborar una estratègia per a continuar avançant en l'objectiu de zero emissions de l'Ajuntament. Per a aquest objectiu, l'anàlisi destaca un escenari òptim en el qual, amb 22 instal·lacions solars, es podria cobrir la demanda de 62 edificis municipals, tot aconseguint un estalvi aproximat de 302.000 euros a l'any, entre altres conclusions. "En definitiva, un pas més en la lluita contra el canvi climàtic en la qual, dins de les nostres possibilitats i les dificultats econòmiques i de personal de l'Ajuntament, continuarem avançant per a fer de la nova Vila-real del segle XXI una ciutat més sostenible, innovadora i d'oportunitats", tanca Benlloch.

Els resultats de l'estudi i el mapa solar poden consultar-se en aquest enllaç del web municipal. 

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació del mapa solar de Vila-real_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es