Inici -> Àrees -> Comunicació -> Sala de premsa

Música popular i ball tradicional, en Vila-real Talent, amb la Colla Gegantera, El Trull i El Raval

dijous, 2 de maig de 2024

Vila-real Talent és un espectacle fet per gent de Vila-real i per a Vila-real, que pretén donar visibilitat al gran potencial de la ciutat. Un aparador cultural que en aquesta edició també dona cabuda als gegants, amb la participació de la Colla Gegantera de Vila-real, una entitat molt activa en els últims anys. 

"Per a nosaltres poder participar-hi ens fa sentir reconeguts i agraïts. Reconeguts perquè compten amb nosaltres, pot ser que siga fruit de tot el que hem treballat durant aquests 11 anys que tenen els gegants, per apropar-los als vila-realencs i donar-los a conéixer", explica el president de la Colla, Carlos Chiva. "I, d'altra banda, agraïts, tant per poder mostrar a tota la gent que els gegants poden fer més coses que eixir a processons i cercaviles i, perquè, com a entitat cultural de Vila-real, poder participar juntament amb altres entitats i artistes tan reconeguts i amb tant de talent, és una manera de sentir-nos part i poder crear sinèrgies", afirma.

Un altre dels grups participants és la Colla de Dolçainers i Tabaleters El Trull. "La nostra vessant musical està basada en instruments tradicionals i, per tant, no és tan habitual que puguem participar en projectes més innovadors, així que quan ens ho proposen, sempre estem disposats a col·laborar, i més en un any tan especial com aquest", admet Josep Salmerón, per a qui estar en el Vila-real Talent resulta "molt enriquidor".

Per al Grup de Danses El Raval prendre part en aquesta edició del Vila-real Talent és un repte. "Som una associació que està molt involucrada en l'entramat cultural local i, de manera més intensa, en els dies de festes participem en diferents activitats representant la tradició local i el folklore de Vila-real" recorda Álex Torres, un dels seus integrants, que admet: "Que s'haja comptat amb nosaltres en una edició tan especial com la d'aquest any en el Vila-real Talent en la qual es pretén fer una retrospectiva de la música local d'aquests 750 anys de vida de la nostra vila per a representar la música popular del nostre poble és un goig que ha fet que ens motivem molt i ens ajude a cohesionar-nos encara més com a entitat cultural".

Sobre l'actuació que tots tres grups portaran a terme en el Vila-real Talent, el president de la Colla Gegantera reconeix no poder desvelar detalls de l'espectacle, en el qual encara estan treballant. "Però si pensem en la seua missió dins d'un espectacle amb el 750é aniversari de la ciutat de fons, és representar, com sempre, tant al vila-realenc com a la vila-realenca mitjançant Pasqualet, Marigracieta, Jaumet i Pinella", apunta.

D'altra banda, Àlex Torres exposa que la participació d'El Raval ocuparà tres vessants. "D'una banda, el cant tradicional amb la interpretació d'un cant de batre que va ser compilat al nostre poble a principis de segle XX", destaca. "Per nosaltres aquesta cançó és molt interessant ja que a més de tenir una línia melòdica molt desenvolupada i molt lluïda és també la mateixa música que fa servir Goterris en la part central de l'Himne de Vila-real estrenat l'any 1910". Però Torres continua. "També recrearem una dansa medieval amb música composta l'any 2009 per Rafael Beltrán i coreografiada per nosaltres mateix. També ballarem la polka Rosita, peça del cèlebre Francesc Tàrrega. Tancarem amb el ball de l'anguila com a dansa més simbòlica del folklore del nostre poble", afegeix.

Per últim, Josep Salmerón explica que la participació d'El Trull es basa en dues peces musicals. "D'una banda, una marxa mora, Aixa de Juli Micó, i d'altra, interpretarem el Ball de l'Anguila juntament amb la Unió Musical La Lira", detalla, a l'hora que destaca el paper del director de la banda, Juanjo Peláez, "que ha hagut de portar a terme uns arranjaments perquè la dolçaina s'ajuste als instruments de banda", conclou el representant dels dolçainers i tabaleters.

Galeria multimèdia

Imatges

El Trull_1 Colla Gegantera Grup de Danses El Raval
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es