Inici

Mariano Casas, en la modalitat de novel·la curta, i Rosa Maria Gurrera, en la de narrativa breu, guanyen els XXVII Premis Maig - Memorial Pasqual Batalla

dissabte, 11 de maig de 2024

Lliurament dels Premis Maig - Memorial Pasqual Batalla_1

Mariano Casas guanya el Premi Maig - Memorial Pasqual Batalla de novel·la curta amb Eterna foscor, una obra que reivindica la recuperació de la memòria històrica i retrata tots aquells individus d'intel·ligència justa i ètica relaxada que van créixer intel·lectualment o econòmicament sota l'empara del dictador. L'obra serà publicada per Bromera a la tardor. El premi de conte l'ha guanyat Rosa Maria Gurrera amb La mosca i l'aranya, una narració inquietant que gira entorn de la resolució d'una herència.

La gala de lliurament s'ha celebrat aquest dissabte al Gran Casino de Vila-real. Els premis els convoca la Regidoria de Normalització Lingüística en col·laboració amb l'Associació Cultural El Guitarró, i, a més del tradicional premi de contes, amb una dotació de 600 euros, s'ha atorgat per segon any el guardó de novel·la curta, amb una dotació de 2.000 euros.

En aquesta vint-i-setena edició, s'han presentat 57 originals al premi de narrativa breu i 14 al de novel·la curta. El Jurat d'aquesta última modalitat ha estat format per les escriptores Anna Moner i Núria Cadenes, l'editora Carol Borràs, el traductor i editor Ricard Vela i el professor de l'UJI Enric Portalés. El Jurat de la modalitat de narració breu l'han format la regidora de Normalització, Noelia Samblás; les tècniques de la regidoria, Carme Martí i Mònica Soler; el representant de l'AC El Guitarró, Pasqual Broch, i l'escriptor Vicent Usó.

El Jurat valora la novel·la guanyadora amb aquestes paraules: «L'obra tracta la temàtica de la Guerra Civil espanyola i de la postguerra des d'una perspectiva interessant: la invisibilitat dels artistes i intel·lectuals valencians que es van veure forçats a viure amagats o a emprendre el camí de l'exili durant la dictadura de Franco. A més, l'autor posa en relleu la figura fràgil i apassionada d'un poeta a qui, aprofitant la desfeta bèl·lica, li furten l'obra ‒un poemari‒ i el reconeixement literari».

El guanyador de novel·la curta, Mariano Casas Gómez, és de València i ha publicat vora una dotzena de narracions d'aventures, d'intriga o amb rerefons històric per a joves. Ha rebut nombrosos premis com ara el Premi a la millor novel·la juvenil de 1999 de l'IIFV per Pirates de la Marjal, l'Enric Valor de novel·la juvenil o el Premi Samaruc. En narrativa per a adults ha publicat la novel·la Les ales de Mercuri, articles i un parell de llibres amb estudis històrics.

La guanyadora de la modalitat de narrativa breu, Rosa Maria Gurrera Martínez, és de Reus. Llicenciada en Filosofia i professora durant quaranta anys, va descobrir la passió per l'escriptura arran de la seua jubilació el 2018. Des d'aleshores ha obtingut diversos premis, entre d'altres: el Germans Espar i Tressens (anys 2019 i 2021) i el Premi Pirineu (2021 i 2023); el Premi Vent de Port (2019 i 2021); o el Concurs de Relats Breus de la Pobla Llarga (2021).

També ha assistit a l'acte el guanyador de la modalitat de novel·la curta de 2023, Germà Garcia Belmonte, que ha parlat de la seua obra, Quan mou la carlinada, publicada l'any passat per Bromera.

L'acte s'ha celebrat dins de la programació de les festes patronals en honor a sant Pasqual en un any molt especial per a Vila-real, en el 750é Aniversari de la Fundació de la ciutat. Noelia Samblás, regidora de Normalització, destaca que «és una satisfacció per a aquest Ajuntament lliurar els guardons d'uns premis que promocionen l'ús de la nostra llengua en la producció literària».

L'acte ha estat conduït per l'escriptor i membre de l'AC El Guitarró, Vicent Usó, que ha declarat que està molt satisfet per aquesta renovació i ampliació dels premis i «la bona acollida per part de la crítica de la novel·la guanyadora de l'any ens ajudarà a consolidar el premi, un camí al qual, estic segur, contribuirà igualment Eterna foscor, la triomfadora d'aquesta edició».

Galeria multimèdia

Imatges

Lliurament dels Premis Maig - Memorial Pasqual Batalla_3 Lliurament dels Premis Maig - Memorial Pasqual Batalla_2 Lliurament dels Premis Maig - Memorial Pasqual Batalla
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es