Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat
dimecres, 12 de juny de 2024
El Consorci del Paisatge Protegit del Riu Millars participarà en un projecte europeu de conservació de la boscarla d'aigua (Acrocephalus paludicola), una de les aus més amenaçades d'Europa. Aquest matí, en la Junta de Govern del Consorci, presidida per l'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer Daudí, s'ha donat a conéixer la iniciativa que posarà al Consorci Riu Millars en el mapa del projecte europeu LIFE AWOM Boscarles d'aigua en moviment, coordinat per la Fundació Global Nature.
El president del Consorci ha apuntat "que es tracta d'un esforç sense precedents que tindrà al Millars un dels espais triats per a conservar i protegir aquesta au de només 10 grams de pes, considerada com a vulnerable en l'àmbit global". Es tracta d'una migratòria que viatja al llarg d'Europa fins a Àfrica i que s'enfronta a la pèrdua i degradació d'hàbitats. Llocs com la desembocadura del riu Millars són un oasi en els quals troben refugi, protecció, aliment i descans en la seua ruta migratòria. És per això que s'ha destacat l'existència de paisatges protegits com el del Millars, que ajuden a mantenir la biodiversitat i espècies que estan amenaçades per la degradació d'altres espais.
L'entitat, Wetlands International-Europe, en col·laboració amb un consorci d'organitzacions en el qual es troba Fundació Global Nature, ha llançat LIFE AWoM Boscarles d'aigua en moviment, que arrancarà el gener vinent de 2025. El projecte restaurarà i gestionarà els hàbitats de la boscarla d'aigua en les seues àrees de pas i hivernada, entre els quals es troben aiguamolls de la península Ibèrica, entre ells la desembocadura del Millars.
El projecte LIFE AWoM, recolzat per l'instrument financer LIFE de la Unió Europea, és fruit de la col·laboració entre diverses entitats europees que cobreixen gran part de la ruta migratòria de la boscarla d'aigua des del Senegal fins al centre d'Europa, en un compromís col·lectiu cap a la conservació d'aquesta espècie. Participen en el projecte organitzacions i entitats, a més de Fundació Global Nature, l'Estació Biològica de Doñana, l'Institut Català d'Ornitologia i la Fundació Migres al costat d'altres deu institucions acadèmiques i d'investigació a Europa i Àfrica. A més, compta amb el suport d'administracions locals i regionals, entre les quals es troba el Consorci del Paisatge Protegit del Riu Millars, així com la Junta d'Andalusia, la Junta de Castella i Lleó, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.
Les accions del projecte se centraran a identificar i protegir les zones crítiques de parada i hivernada de la boscarla d'aigua a Espanya, Portugal, Bèlgica, França, el Marroc,i el Senegal. Es duran a terme, a més, labors de restauració d'hàbitats, integrant aquests esforços en els plans nacionals de restauració de la naturalesa i en la programació de la política agrícola comuna. A més, s'elaboraran i actualitzaran plans d'acció nacionals específics per a l'espècie en cada país participant, així com l'actualització de les dades de la Xarxa Natura dels llocs on es trobe l'espècie.
El Consorci del Paisatge Protegit del Riu Millars està integrat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora i Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana i és l'encarregat de la protecció del tram final del riu Millars, en un tram de 14 quilòmetres des del jaciment del Torrelló fins a la desembocadura.
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es