Inici -> Àrees -> Festes -> Calendari de les festes de Vila-real

Calendari de les festes de Vila-real

Tradicions i festes

tornar Imprimir

Festes Fundacionals 

Durant el mes de febrer, la ciutat de Vila-real commemora la seua fundació pel rei Jaume I d'Aragó, datada el 20 de febrer 1274. Per a celebrar l'aniversari, cada any es programen al voltant del 20 de febrer tot tipus d'actes culturals, socials i institucionals com ara l'homenatge al rei Jaume I, el lliurament dels premis 20 de Febrer o l'homenatge a la reina i les dames de les festes de l'any precedent, a més d'un mercat medieval que transporta la ciutat als anys de la seua fundació. 

Setmana Santa 

La Setmana Santa de Vila-real és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana, amb referències documentades des de l'any 1546. El gran nombre de confraries i germandats i l'alt valor artístic de la imatgeria religiosa que desfila cada any en les processons del Dimecres Sant o el Sant Soterrament, la processó del Silenci o l'Encontre del Diumenge de Resurrecció li han valgut a la Setmana Santa vila-realenca el títol de Festa d'Interés Turístic provincial.

Festes patronals 

Vila-real celebra dues setmanes de festes a l'any, en honor als patrons de la ciutat, sant Pasqual Baylón i la Mare de Déu de Gràcia, amb àmplies programacions que abasten tant actes devocionals com actuacions, concursos, concerts, el bou per la vila i embolat o la tradicional Nit de Xulla, que se celebra els dilluns de festes amb fogueres als carrers, en les quals els vila-realencs cuinen i assaboreixen les típiques graelles de carn que donen nom a aquesta popular festa. 

  • Sant Pasqual se celebra al voltant de la setmana del 17 de maig, dia del patró, amb 10 dies de festes i activitats en carrers i penyes de la ciutat. En la programació, destaca la foguera de Sant Pasqual de la vespra del dia del sant, precedida per l'ofrena de flors. 
  • Les festes de la Mare de Déu de Gràcia comencen amb la romeria des de l'ermita del divendres anterior al primer diumenge de setembre per a traslladar la imatge de la patrona a la ciutat, que tornarà a l'ermita el diumenge de la setmana següent després de 10 dies d'intensa activitat, música i festa.

Santa Caterina

L'últim diumenge de novembre, al voltant del dia 25, dia de Santa Caterina, se celebra a Vila-real la tradicional Fira de Santa Caterina, un mercat de caràcter prenadalenc que ha crescut fins a convertir-se en l'actualitat en un dels de major extensió i projecció de la província. La popular Fira de Santa Caterina, que té les seues arrels en el segle XIII, consisteix en l'actualitat en un mercadet amb més de 250 parades de venda de productes d'artesania, alimentació i vinculats a la preparació del Nadal, com joguets, pessebres i torrons, que s'estén des de la plaça Major fins al barri de l'Hospital. La seua singularitat i arrelament l'ha feta mereixedora de la declaració com a Festa d'Interés Turístic provincial.

Cavalcada de Reis

La tradició de la Cavalcada de Reis que cada 5 de gener, vespra de Reis, organitza a Vila-real l'associació sense ànim de lucre Joventut Antoniana es remunta a l'any 1928, la qual cosa la converteix en una de les cavalcades més antigues de la Comunitat Valenciana. Les carrosses dels Reis d'Orient, amb els seus patges i comitiva, desfilen pels carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la balconada de l'Ajuntament a la plaça Major; allí els esperen els xiquets i les xiquetes de la ciutat, que canten al seu pas el singular Tirorí, tirorí, una popular cançó de benvinguda als Reis que els xiquets de Vila-real han de cantar sense falta perquè Melcior, Gaspar i Baltasar els porten els seus regals. El caràcter solidari de la cavalcada és una altra de les singularitats d'una festa declarada Festa d'Interés Turístic Provincial.

Dia Mundial de Tàrrega

El 15 de desembre de 1909 va morir a Barcelona el guitarrista i compositor vila-realenc Francesc Tàrrega Eixea, autor d'obres cabdals de la guitarra clàssica com Recuerdos de la Alhambra o Capricho árabe. En commemoració d'aquesta efemèride, cada 15 de desembre se celebra el Dia Mundial de Tàrrega, una data assenyalada en la qual la ciutat que va veure nàixer el mestre de la guitarra li ret homenatge.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es