Inici -> Agenda XXI

Agenda XXI

Agenda XXI

tornar Imprimir

L¿AGENDA 21 LOCAL DE VILA-REAL

ELS PROBLEMES AMBIENTALS AL MÓN

Són molts els problemes ambientals que, directament o indirectament, tenen l¿ésser humà com a principal responsable. Per això, des de fa unes dècades, la preocupació ciutadana pels temes ambientals s¿ha incrementant notablement. Tenim el repte de deixar a les generacions vinents, almenys, els mateixos valors naturals i de qualitat de vida dels quals nosaltres hem pogut gaudir fins ara.

El model de desenvolupament de la nostra societat, junt amb les accions quotidianes més normals, estan produint una sèrie de danys sobre la salut del nostre planeta i com a conseqüència d¿aquests fets podem observar com els espais naturals més pròxims i estimats per nosaltres es degraden i perden valor. Els sistemes ecològics bàsics són l¿aigua, els sòls i l¿atmosfera, i arriben ja en algunes parts del món a uns nivells de degradació gairebé preocupants. Per tant, no ens podem permetre hipotecar els ciments del nostre futur. Si bé és cert que una persona no pot alterar els processos naturals de la terra, sí que ho pot fer la humanitat. Els nostres hàbits poden suposar greus impactes si actuem tots per igual. Així doncs, cal apel¿lar a l¿ètica de les persones, reforçar el compromís individual i accionar mecanismes de millora des de les nostres localitats.

CONCEPTE DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

Davant d¿aquesta greu situació es parla des de fa uns anys de la necessitat d¿arribar al concepte de desenvolupament sostenible, definit com el que proveeix de serveis socials, econòmics i ambientals totes les persones, sense que això supose una amenaça per als sistemes naturals bàsics, ja que es du a terme conjugant l¿equilibri humà amb una durabilitat ambiental.

AGENDA 21 LOCAL

Els processos coneguts com agendes 21 locals van nàixer a partir dels compromisos adoptats en la conferència de les Nacions Unides celebrada al Brasil l¿any 1992 sobre medi ambient i desenvolupament, més coneguda com la Cimera de Rio.
Aquesta cimera contemplava un doble objectiu: l¿acostament a un model de desenvolupament que poguera rebre el qualificatiu de sostenible, i potenciar la qualitat ambiental i el benestar dels habitants del planeta. En aquesta línia, van ser establertes un conjunt d¿estratègies i mesures encaminades a frenar els efectes de la degradació ambiental i, alhora, capaces de PROMOURE UN DESENVOLUPAMENT SOCIAL I ECONOMIC EQUILIBRAT, AIXÍ COM AMBIENTALMENT SOSTENIBLE en el conjunt dels països.

Fruit d¿aquests acords globals, autoritats locals de tot el món (més de 6.000 municipis de 64 països diferents) s¿han compromés voluntàriament a elaborar i portar a la pràctica els seus propis plans d¿acció locals cap a la sostenibilitat, tenint com un dels seus pilars bàsics la PARTICIPACIÓ ACTIVA DE TOTS ELS CIUTADANS. Aquest Pla d¿acció, dissenyat amb participació ciutadana, és el que es coneix amb el nom d¿AGENDA 21 LOCAL.

L¿Ajuntament de Vila-real ha d¿encetar, per tant, un treball responsable i buscar el diàleg amb el veïnat i altres agents per tal d¿acordar col¿lectivament les línies que ha de seguir el nostre poble durant els pròxims anys i definir d¿aquesta manera el Pla d¿acció que cal desenvolupar, així com decidir entre tots com serà el Vila-real que volem.

COM EL DISSENYAREM? LES FASES DEL PROCÉS D¿IMPLANTACIÓ DE L¿AGENDA 21 LOCAL DE VILA-REAL

Per iniciativa de l¿Ajuntament de Vila-real i amb la promoció de la Regidoria de Joventut i Medi Ambient, el municipi de Vila-real s¿ha compromés a entrar en el seu propi procés d¿AGENDA 21 LOCAL amb l¿adhesió a la Campanya de Ciutats Europees Sostenibles.

  1. COMPROMÍS DE LA CORPORACIÓ I PLANIFICACIO DEL PROCÉS: Mitjançant la signatura de l¿Ajuntament al 2005 del compromís valencià conegut com a Carta de Xàtiva (promoguda per la Xarxa Valenciana de Municipis cap a la Sostenibilitat de la Diputació de València), s¿assumeixen plenament els reptes marcats per la carta d¿Aalborg. A partir d¿aleshores, l¿Ajuntament decideix el moment de començar a treballar amb fermesa i a planificar amb molta cura les tasques i afers pendents dins del projecte de l¿Agenda 21 Local.
  2. DIAGNÒSTIC O AUDITORIA SOCIOAMBIENTAL: Es tracta d¿un estudi encaminat a determinar la descripció territorial, les variables socioeconòmiques i els factors ambientals (residus, aigües de consum, depuració d¿aigües residuals, incendis forestals, etc.) del poble. Aquest document busca descriure i examinar la situació actual del municipi des del punt de vista del seu dinamisme socioeconòmic, l¿estat dels seus espais naturals i la qualitat ambiental del poble. Aquest estudi es va realitzar al 2006 amb la participació d¿experts i nombroses persones del poble (mitjançant una enquesta ciutadana per tal de recollir informació directa dels ciutadans i diferents col¿lectius). Amb aquest document es varen detectar els punts febles de Vila-real, els quals van servir com a partida per a reflexionar i superar els problemes que pateix el municipi.
  3. PARTICIPACIÓ CIUTADANA: Una volta realitzat el diagnòstic anterior i abans de començar a definir el Pla d¿acció de Vila-real, al juny de 2008, es va realitzar un taller amb ciutadans, polítics i altres agents significatius del municipi per a debatre i posar de manifest les mancances i les oportunitats del municipi de cara al futur per a poder establir les principals línees d¿acció que ens definirà el Pla d¿acció local de l¿Agenda 21 del nostre municipi junt amb les conclusions a les quals s¿arribaren en aquest taller de participació ciutadana i les que quedaren registrades en el document de l¿auditoria. El debat creat en aquest taller ens permetrà classificar, jerarquitzar i prioritzar els objectius de millora per a passar a l¿acció. Sens dubte, és fonamental enfocar amb correcció aquest punt perquè el procés no descarrile.
  4. PLA D¿ACCIÓ LOCAL: Aquest document tindrà com a principal objectiu passar de l¿anàlisi a l¿acció, és a dir, contemplar aquelles actuacions i projectes concrets per a la millora del nostre poble. Aquest Pla d¿acció ha de contemplar de manera estratègica actuacions i projectes per a millorar el nostre poble, per tant, s¿hauran de marcar les actuacions, els objectius que compleix, els responsables, els costos, els calendaris, etc. El Pla d¿acció local de Vila-real es troba en la seua fase d¿elaboració.
  5. INDICADORS DE SEGUIMENT: Una vegada analitzada la situació de partida i planificades les actuacions, es recomana l¿establiment d¿un sistema de seguiment del grau de compliment dels objectius establerts. És l¿hora de triar una bateria d¿indicadors que ens puguen servir com a guies de referència per a avaluar en qualsevol moment l¿estat social, econòmic o ambiental del municipi, així com per a controlar el seguiment del Pla d¿acció calibrant el seu grau de compliment en relació amb els objectius establerts.

DIFUSIÓ

Una vegada hagen sigut establertes les línies definitives de treball, resultarà essencial el seu coneixement tant per part dels habitants de Vila-real com de la resta d¿administracions i institucions públiques.

PARTICIPA

Des de l¿Ajuntament de Vila-real s¿anunciaran i convocaran les diferents activitats de l¿Agenda 21 per tal d¿informar i convidar a participar a totes les persones que hi estiguen interessades.

Participa en la teua Agenda 21 i anima a participar als teus perquè dissenyar un futur millor és cosa de tots.

MÉS INFORMACIÓ:

Regidoria de Medi Ambient
Plaça Major, s/n
12540 Vila-real (Castelló)
Tel.: 964 54 70 00

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es