Història

Monument al rei Jaume I, obra de Vicente Llorens Poy

La ciutat de Vila-real va ser fundada en una zona segregada del terme de Borriana pel rei Jaume I d'Aragó, que li va atorgar carta de població en un document datat el 20 de febrer de 1274. La ciutat compta, doncs, amb més de 700 anys d'història, que han deixat la seua empremta en l'esdevenir urbà, les seues tradicions i un ric patrimoni històric i cultural.

Del període fundacional es conserven la plaça porticada de la Vila, el pont sobre el riu Millars i vestigis de les muralles que envoltaven la Vila-real medieval. De les muralles i les quatre torres que defensaven la vila queden encara en peus la Torre Motxa i un dels llenços a la Casa de l'Oli, seu del ric Arxiu Històric Municipal alhora que sala d'exposicions.

Els horts que s'estenen pel terme municipal, el sistema de séquies i canals de reg i els antics magatzems de taronges, com el vell magatzem modernista de Cabrera que avui alberga l'Espai Jove, són també testimoni viu del passat agrícola de Vila-real. A partir de la segona meitat del segle XX, sense abandonar aquesta tradició citrícola, la ciutat aposta per una indústria de fort arrelament a la comarca, la indústria del taulellet, i es converteix en un dels centres de producció de paviments i revestiments ceràmics més importants de l'àmbit internacional.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es