Natura

El paratge del Termet de la Mare de Déu de Gràcia, situat al nord del terme municipal de Vila-real i envoltant el meandre del riu Millars, constitueix sens dubte el principal pulmó verd de la ciutat i un dels entorns naturals més emblemàtics de la província. En el Termet conflueixen la vegetació de ribera (oms, pollancres i salzes, entre d'altres) i la vegetació mediterrània, més adaptada a la falta d'aigua (pi blanc i pinyoner, carrasca, coscolla i llentiscle¿). Aquesta variabilitat ecològica li aporta una diversitat de flora i fauna excepcional, que ha fet del Termet de Vila-real una referència en educació ambiental. 

A més, Vila-real forma part des de l'any 2005 del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, juntament amb els municipis d'Almassora i Borriana, pels quals discorre el riu fins a abraçar la mar en un recorregut de 16 quilòmetres lineals. 

La Ruta Botànica o les sendes habilitades en els marges del Millars són una excel·lent forma de conéixer millor la gran riquesa ambiental del Termet i del Millars, un entorn protegit com a refugi de caça, Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), Lloc d'Interés Comunitari (LIC) o el catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana, a més de la seua declaració com a Paisatge Protegit pel Decret 79/2005, de 15 d'abril, del Consell de la Generalitat. 

Als seus evidents valors ambientals, el Termet suma també els valors religiosos, culturals i socials de l'entorn, que assenten les seues arrels en els primers aprofitaments de l'aigua del riu Millars, amb l'Assut, la séquia Major o l'antic molí fariner de l'ermita, restaurat recentment per al seu ús com a espai cultural. L'ermita, el Museu Etnològic o la piscina d'estiu són altres dels espais que fan del Termet un lloc d'esplai únic per al passeig, la pràctica de l'esport i el contacte amb la naturalesa.

Més informació sobre passeigs i rutes per Vila-real

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es