Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

Un estudi adverteix de l'interés i la necessitat de sensibilització per l'agricultura ecològica i el comerç just a Vila-real

dijous, 4 de juny de 2015

Presentació de l'estudi sobre comerç just a Vila-real

Un estudi elaborat per l'ONG Pankara Ecogloblal, amb la col·laboració dels departaments municipals de Cooperació i d'Agricultura, adverteix de l'interés de la població de Vila-real per incrementar el consum de productes ecològics i de comerç just, així com de la necessitat d'implementar accions de sensibilització i informació sobre aquest tipus de productes. Aquestes són algunes de les principals conclusions que s'extrauen de l'informe que aquest matí ha presentat el responsable de l'ONG Óscar Climent juntament amb els regidors Alejandro Moreno i Emilio M. Obiol, i que assenyala, entre altres qüestions, que un 90% dels consultats demanda una major oferta de productes ecològics, locals i de comerç just.

L'estudi ha suposat un any de treball, amb tallers de sensibilització, treball de camp i l'elaboració d'enquestes a una mostra de 484 persones. Les respostes al qüestionari permeten concloure que un 62% dels enquestats afirma saber què és el comerç just, encara que molts desconeixen exactament en què consisteix aquest tipus de comerç i només un 56% afirma consumir aquests productes. L'informe destaca que un dels principals motius pels quals no s'acudeix al comerç just és per desconeixement de llocs de compra (77%) i no per altres condicionaments com el preu (25%).

Un altre dels apartats en els quals aprofundeix l'anàlisi de Pankara és el d'agricultura ecològica. Referent a això, algunes de les conclusions de l'estudi són que un 76% defineix correctament què són els productes ecològics i un 43% els consumeixen, sobretot en el cas de verdures i fruites. En la seua majoria atribueixen el consum a què els productes ecològics "tenen millors propietats", "per motius de salut" i "per la millora del medi ambient". En el cas dels qui afirmen no consumir aquest tipus de productes, majoritàriament no ho fan perquè no són fàcils de localitzar, per desconeixement o per escassa oferta, a més de la percepció que tenen un major preu.

L'últim dels àmbits de l'estudi es refereix als hàbits de consum, en particular al consum responsable. Un concepte amb el qual, segons les conclusions de l'anàlisi, la població de Vila-real no està majoritàriament familiaritzada. A més, els qüestionaris reflecteixen que un 43% dels consultats consideren que consumeixen més del necessari. També s'adverteix en l'estudi una falta de sensibilització sobre aspectes com el reciclatge i un coneixement del mercat de productors locals d'un 69% dels consultats.

"L'estudi ens ofereix un diagnòstic de la situació per a, a partir d'ací, seguir treballant en iniciatives que permeten incrementar el consum responsable i el comerç just, contribuint des de l'Administració, com hem fet aquests anys, a sensibilitzar la població vila-realenca sobre aquesta altra forma de produir i consumir més sostenible i solidària", valora Moreno. En la mateixa línia es pronuncia també el regidor d'Agricultura, qui ha fet especial èmfasi en l'aposta realitzada per l'equip de govern per impulsar l'agricultura ecològica, tant com a activitat sostenible com de model de negoci, a través d'iniciatives com els horts urbans o cursos especialitzats en aquest tipus de producció agrícola. "Volem seguir enfortint iniciatives com el mercat de productors locals i posar en valor els nostres agricultors", detalla Obiol.

"L'estudi és un primer pas d'un projecte més ambiciós en el qual hem de seguir treballant, a través d'iniciatives com la pròxima creació d'un grup de consum, que promoga el consum i la producció local incentivant d'aquesta manera també la creació de llocs de treball", conclou Climent.

Descàrrega d’arxius

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es