Inici -> Àrees -> Cultura -> Programació -> Notícies culturals

Cultura reformula la seua programació de festivals i trasllada a octubre el certamen internacional Màgia x Ací

diumenge, 3 de març de 2024

El festival Màgia x Ací, referent internacional en el seu gènere de la mà del mag castellonenc Yunke, canvia de dates i, d'acord amb el mateix Yunke, se celebrarà el pròxim mes d'octubre amb un cartell a l'altura d'un dels certàmens més esperats del calendari de festivals de Vila-real. Així ho assegura la regidora de Cultura i Tradicions, Noelia Samblás, que aquesta mateixa setmana ha tancat les noves dates amb la direcció del festival. "Una data que a la direcció li ha semblat fins i tot millor que l'anterior i que estem segurs que revertirà en un certamen a l'altura del que Vila-real mereix", agrega.

Samblás es mostra "sorpresa" per les publicacions que apunten a una cancel·lació dels festivals de Vila-real. "No sols no és cert sinó que així ho vaig dir públicament en el passat Ple ordinari, celebrat el divendres 23 de febrer: les dificultats pressupostàries, però també la falta de personal -amb pràcticament la plantilla al complet de baixa per qüestions mèdiques fins fa tan sols un mes- ens ha obligat a reajustar la programació. D'ací a asseverar que no es faran, com ha fet el Partit Popular, sense ni tan sols molestar-se a preguntar, que és per al que els paga la ciutadania de Vila-real, hi ha una diferència enorme que demostra que la seua única intenció és manipular i traure rèdit polític, però en cap cas treballar perquè la nostra ciutat avance i continue sent el referent cultural que és", argumenta Samblás.

Quant a altres certàmens, Samblás lamenta que el Festival Internacional de Cinema VIST -antic Cineculpable- no podrà celebrar-se enguany tal com estava previst per diferents circumstàncies, fonamentalment les dificultats pressupostàries, que han impedit comptar a data d'avui encara amb pressupost de 2024, tenint en compte que l'organització del certamen es feia per conveni i la falta de pressupost impedeix, de moment, portar avant els convenis amb normalitat, a més del desistiment de la direcció anterior, a càrrec de Sal de Fila, a organitzar el certamen el passat estiu. "Així i tot, Vila-real ha sigut i continuarà sent referent en les arts audiovisuals i tenim el compromís ferm d'avançar en aquest compromís amb noves iniciatives que posen de relleu el talent i l'excel·lent planter de professionals que tenim a Vila-real", agrega Samblás, que avança també que el departament treballa "a contrarellotge" per a completar la programació.

"Fins i tot amb les dificultats econòmiques pels empastres urbanístics del PP, la cultura ha sigut, és i serà una aposta important per a l'equip de govern. Afortunadament, Vila-real és bressol de companyies, artistes, actrius, actors, cantants, grups musicals, pintors, escultors, poetes, etc., que ens fan ser referents culturals, per això estem redefinint, dins de les circumstàncies actuals, la programació per a continuar oferint a la cultura un espai ple de talent i d'oportunitats, perquè, ara, els governs progressistes som els qui estem al costat de la cultura, una cultura lliure per a tots i per a totes. No oblidem que eixe PP de Casabó i Folgado -el mateix que a final d'any va impedir pagar 1,2 milions dels seus mateixos empastres amb préstec i portar avant moltes iniciatives culturals- és el mateix PP que governa amb Vox en poblacions on se censuren obres de teatre, llibres i fins i tot persones vinculades al món cultural. Mentre el PP amb Vox censura allí on governen, nosaltres continuarem treballant perquè Vila-real siga un espai cultural obert, referent i per a totes i tots", argumenta.

"I, per descomptat, el FITCarrer, el nostre principal emblema, arribarà el mes de maig. Dir el contrari, com ha fet el Partit Popular, és mentir deliberadament, i mentre ells sustenten governs de la censura, nosaltres continuem treballant per a la cultura i per la cultura", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es