Inici -> Àrees -> Cultura -> Programació -> Notícies culturals
divendres, 4 d'abril de 2025
«Sempre busque que els meus murals respiren, que tinguen aquest equilibri entre l'humà i el natural», avançava fa unes setmanes, abans de donar forma a la seua obra en el marc de la Mostra d'Art i Creativitat de Vila-real TEST 2025, Julián Martínez (Letsornot). I això mateix acaba de plasmar-hi: El ritmo de las cosas. Així ha titulat la 12a obra per al museu d'art urbà a cel obert de TEST, que llueix ja al pont de la Gallega de la ciutat.
La regidora de Cultura de Vila-real, Dora Saura, ha destacat en la seua visita oficial a l'obra, amb el director de TEST, Pascual Arnal, el «revulsiu cultural» que suposa la Mostra per a la ciutat, «referent any rere any de les tendències més emergents de l'art contemporani que naixen en el nostre territori».
Set jornades han sigut necessàries perquè El ritmo de las cosas, «una celebració de l'energia, del moviment i de l'equilibri que trobem en la naturalesa» -assenyala l'autor- puga gaudir-se ja. L'obra «parla del pols vital que connecta l'humà amb el seu entorn, de la força que ens impulsa a avançar i adaptar-nos». «A través de formes geomètriques, colors vibrants -utilitzant pintura plàstica principalment- i composicions dinàmiques, busque transmetre aquesta sensació d'expansió i vitalitat, com la que se sent en arribar al cim d'una muntanya o en submergir-se en un riu fred», matisa.
Per a Letsornot, projectar la seua obra en un lloc amb història dins de TEST com és el pont de la Gallega, on fa nou anys ja va deixar la seua petjada Felipe Pantone, ha sigut, reconeix, un «desafiament tècnic interessant per les formes de la superfície» i pel repte d'aconseguir que l'obra «s'integre en l'entorn i dialogue amb l'estructura arquitectònica, aprofitant les seues formes i textures per a potenciar la composició».
En paraules de Pascual Arnal, director de la Mostra TEST «actuar sobre la peça de Felipe Pantone era una cosa que abans o després anava a succeir. D'un temps a ara, qualsevol persona que haja transitat el pont de la Gallega ha sigut testimoni de la notable deterioració de la peça de Pantone; no oblidem que els artistes són els primers interessats en què les seues obres arriben al públic amb un nivell de presència i qualitat que dignifique les seues propostes», explica. «Es tracta d'art urbà i una de les seues característiques és que són projectes de caràcter efímer. Encara així, per a aquesta edició hem decidit no actuar sobre la totalitat de la peça de Pantone i conservar part de les seues ja característiques línies blanc-i-negres i que aquestes convisquen amb la nova i flamant peça de Julián Martínez (Letsornot)», afig.
Julián Martínez (Albacete, 1982) és un creador multidisciplinari que transita des del disseny gràfic, l'art plàstic, l'escultura i la pintura mural de gran format. Format com a dissenyador gràfic (Escola Barreira, 2006) aquesta disciplina és la base conceptual i tècnica de la seua pràctica. La seua obra escultòrica combina elements com la fusta, polpa de paper i materials tècnics. En l'àmbit de la pintura mural destaca per unes arrels marcades que beuen de l'art urbà i el grafit, i per la seua combinació de formes geomètriques, patrons repetitius i traços orgànics per a crear paisatges conceptuals.
Organitzada pel Departament de Museus de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vila-real, la Mostra TEST, referent estatal per la selecció de nous artistes, estendrà la seua edició 2025 fins al pròxim 18 de maig. Fins a aquesta data podrà visitar-se al Convent, espai d'art de la ciutat, l'exposició col·lectiva de Daniel Dobarco (pintura), Laura Leal (fotografia) i Lolo Camino Sos (instal·lació escultòrica).
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es