Inici -> Enquesta sobre drogues (població de 12 a 17 anys)

Enquesta sobre drogues (població de 12 a 17 anys)

Enquesta 2006-2007 de l'ús de drogues en educació secundària

tornar Imprimir

L'alcohol és la droga que abans es prova i més menors consumeixen:

Les begudes alcohòliques són les substàncies addictives més consumides pels joves de 12 a 17 anys que estudien a Vila-real. El 42% es declara bevedor i el 70% diu que ha begut alguna vegada en la seua vida.

És la substància de poder addictiu que abans es prova: el 39% dels joves de 12 anys ha begut ja almenys una vegada en la seua vida.

L'alcohol és, a més, l'única droga consumida per la majoria de joves. Supera el 50% de la població a partir dels 15 anys d'edat i de tercer curs d'ESO. El patró que en caracteritza l¿ús consisteix a beure exclusivament durant el temps d'oci dels caps de setmana i durant els dies que duren les festes patronals, encara que augmenta el nombre de joves que acostuma a beure també entre setmana. De forma majoritària, s'usen les begudes d'alta graduació alcohòlica, que beu més del 16% de consumidors amb la intenció d'embriagar-se.

Els segueixen quant al nombre de consumidors, per aquest ordre, el tabac, els derivats del cànnabis i, a gran distància, les drogues de síntesi i la cocaïna.

L'alcohol és l'única droga que en dos anys ha patit un augment de consumidors en la població de 12 a 17 anys:

Si comparem els resultats obtinguts en l'enquesta d'ús de drogues efectuada a estudiants d'ESO de Vila-real 2006-2007 amb la realitzada durant el curs 2004-2005, observem que l'única substància addictiva que ha patit un augment en el nombre de consumidors ha sigut l'alcohol. S'ha passat del 39,8% de bevedors de 2004 al 42,1% d'enguany. En la resta de drogues es manté en general la prevalença de fa dos anys i s¿albira un descens esperançador del nombre de consumidors de cànnabis i del percentatge de joves que comença a fumar tabac.

El més ¿normal¿ és no prendre drogues:

Excepte en el cas de l'alcohol, a partir de 3r d'ESO la major part dels joves de 12 a 16 anys no és consumidor de drogues, ni tan sols de tabac.

A aquestes edats, la població estaria dividida en relació amb les drogues en tres grups: més de la meitat dels joves que no consumeix cap droga; una quarta part que es declara consumidor d'una (majoritàriament, begudes alcohòliques); i la resta (minoritari) que són policonsumidors, principalment fumadors de tabac i cànnabis i que, a més, beuen alcohol.

Baixa en l'ESO el nombre de joves que consumeixen drogues il·legals:

Respecte a l'enquesta 2004-2005, el percentatge de consumidors de drogues il·legals ha baixat, especialment en el cas dels derivats del cànnabis. En aquella enquesta, l'11% dels joves de 12 a 16 anys es declarava fumador d'haixix o marihuana; i actualment és el 8,8%. L¿any 2004 prenia èxtasi l'1,4%, quan ara ho fa el 0,8%; i en el cas de la cocaïna, s'ha passat de l'1,3% a l'1%.

Tanmateix, el percentatge d'adolescents que les prova no presenta canvis en els dos anys transcorreguts.

Amb tot, cal assenyalar que la UPC només ha realitzat aquest estudi en dues ocasions (el 2004 i el 2006), per la qual cosa és necessari comptar encara amb futures anàlisis per a començar a confirmar tendències d'ús de drogues en aquesta població adolescent. La UPC té previst repetir de nou aquest estudi durant el curs acadèmic 2008-2009.

Les xiques s'equiparen als xics en el consum de drogues, fins i tot ja superen a aquests en algunes substàncies:

Entre els menors de 12 a 17 anys que estudien en la nostra ciutat, les diferències per sexes en el consum de drogues presenten una particularitat: el percentatge de xiques consumidores de tabac i alcohol supera el dels xics, sobretot el en cas de les begudes alcohòliques (són bevedors el 39% dels xics i el 45% de les xiques).

Respecte al consum de drogues il·legals, a penes hi ha diferències entre sexes, encara que molt lleugerament destaquen els barons.

Dos de cada deu estudiants coneixen algú que ¿trafica¿ amb drogues en el seu col·legi o institut:

El 18,6% dels estudiants d'ESO de la nostra ciutat afirmen saber d'algú que ven drogues en el centre on estudien. Entre els joves de més edat es dóna un major coneixement de l'existència d'aquest comportament il·lícit. També a mesura que avancen els cursos de secundària s'obtenen majors percentatges d'alumnes que coneixen aquesta circumstància.

A continuació es poden trobar aquests tres documents:

  • Resultats enquesta 2004-2005
  • Resultats enquesta 2006-2007
  • Històric 2004-2007
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es