Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

La mediació policial resol el 87% dels casos el 2017, any en què Vila-real és reconeguda com a capital mundial de la mediació

dimecres, 7 de març de 2018

Presentació de la memòria de Mediació Policial de 2017

La Unitat de Mediació Policial (Umepol) de la Policia Local de Vila-real ha tramitat en l'exercici 2017 un total de 273 procediments, dels quals un 87% han aconseguit un acord satisfactori entre les parts, mitjançant la implementació de tècniques mediadores. La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, i la inspectora responsable de la Umepol, Rosana Gallardo, han fet balanç de la memòria d'actuacions i activitats de la unitat durant el 2017, exercici en el qual Vila-real ha seguit reforçant la seua posició referent en mediació amb diversos reconeixements, entre ells, ser considerada com a capital mundial de la mediació policial en el congrés celebrat a Canadà. 

"La Policia Local de Vila-real té per lema aquesta 'altra forma de fer policia', de la qual forma part fonamental la mediació. Ens cataloguen i reconeixen en l'àmbit internacional com a capital de la mediació policial i volem seguir sent aquest referent, perquè açò també repercuteix en la millora de la convivència", assenyala Gómez. "Les dades de la memòria que hui presentem o els resultats de l'estudi d'impacte econòmic de la mediació policial en l'àmbit judicial que vam presentar recentment amb la Càtedra de Mediació Policial de l'UJI ens indiquen que anem pel bon camí", agrega. 

Entre altres dades, la memòria revela un grau de satisfacció dels usuaris del 98% i el compliment en un 90% dels casos del termini de 60 dies per a la resolució de conflictes fixat en la carta de serveis. La mediació comunitària i rural abasta el major nombre de casos gestionats, amb 227 dels procediments, tant per la via formal com la informal, amb assumptes relacionats amb molèsties, animals o problemes lleus de convivència. En l'àmbit judicial, la unitat vila-realenca ha tancat l'exercici amb 37 intervencions, mentre que la mediació policial en menors ha registrat nou casos el 2017. El major índex d'acord i satisfacció es dóna també en la mediació comunitària i rural, mentre que en els processos judicials la mediació és rebutjada de part en el 65% dels casos. No obstant això, la memòria de la Umepol revela que el 84% dels assumptes en els quals les parts accepten la mediació acaben amb un acord satisfactori que posa fi a la via penal. En termes generals, la resolució de conflictes per la via mediada es xifra en un 87%, cinc punts per sota dels percentatges de l'any passat. "Aquesta diferència marca, precisament, la bondat del projecte: no és una tècnica infalible, però la forqueta en la qual ens movem, al voltant del 90% de resolució positiva, reflecteix l'eficàcia del mètode", valora Gallardo. 

Quant als tipus d'intervenció, la mediació policial s'ha aplicat en casos com a apropiació indeguda, impagament de lloguer o danys (àmbit judicial), insalubritat de finques, habitatge o molèsties de caràcter general (àmbit comunitari i rural). El perfil majoritari de l'usuari de la mediació policial és d'un home (60% de sol·licitants i 71% reclamats), entre 31 i 65 anys i de nacionalitat espanyola. 

En la memòria d'activitats de la unitat, destaca principalment l'aspecte formatiu, amb tres cursos intensius i cursos d'Expert universitari o d'Introducció a la mediació, impartits a l'Escola de Formació de la Policia Local, en col·laboració amb la Càtedra de l'UJI i l'Ivaspe. A la formació contínua, se sumen la presència i la participació de la Umepol de Vila-real en formacions de diferents punts d'Espanya i Iberoamèrica, el reconeixement col·lectiu per part de la Generalitat Valenciana o el distintiu com a capital de la mediació policial atorgat en el Fòrum Mundial de Canadà. "Quan es parla de formació en mediació, es parla de Vila-real", conclou Gallardo.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es